Tuesday, December 30, 2014

Десетте най-добри арт инсталации за 2014

Художниците привличат вниманието към себе си и своите идеи не само чрез изложби състоящи се от серия от картини или пластики, но и с впечатляващи инсталации създадени за да изпълнят пространството на галерия или направо на улицата където всеки минувач може да им се наслади.

Artprice.bg  избра за вас някои художествени проекти от 2014 г. за да ни припомни за красотата, оригиналността в творческия дух.


  1. Червените макове
888 246 ръчно изработени, керамични макове са поставени около Tower of London, като всяко цвете представя един британски гражданин, който умира по време на Първата световна война.
Първият мак се „засажда” на 5 август, в първия ден то участието на Великобритания във войната, последният мак е поставен, отново символично, в Деня на примирието, 11 ноември. Зашеметяващата инсталация, обхваща 16 декара, което е приблизително 250 тенис корта или 16 футболни игрища. Моделите на глинените цветя са ръчно изработени от художникът Пол Къминс, а инсталацията е проектирана от дизайнера Том Пайпър.



  1. Хипопотемза
След невероятния успех на жълтото гумено пате в Китай, с което става популярен холандският художник Флорентайн Хофман той подготвя ново предизвикателство в Лондон.  
Проектът се нарича „Хипопотемза” и е първата поръчка за автора, осъществявана във Великобритания. Представлява скулптура на хипопотам, дълга 21 метра, която бе теглена по реката от мястото, на което бе създадена - кралските докове, до крайната й точка - най-новия квартал на централен Лондон – Найн Елмс. Повече прочетете тук



  1. Коритото на реката
За първи път, датско-исландския художник Олафур Елиасон представя самостоятелна изложба в престижния музей за изкуство на Луизиана, САЩ, там той поставя три пространствени инсталации в границите на архитектурния контекст на галерията. Подобно на много от изложбите от целия творчески път на художника, за Елиасон "коритото на река" е специфично решение, ангажирано с уникалната идентичност на институцията, тематично свързано с галерията като място - физически, структурно и исторически.



  1. Светлината е време
Известният японски производител на часовници CITIZEN наскоро разкри зашеметяваща инсталация, наречена „Светлината е време”, на Milan Design Week. Показана в изложбената зала Триенале ди Милано, грандиозната инсталацията, дело на японеца Цуоши Тане, се състои от 80 000 структурни основи на часовници, провесени от 4200 метални нишки закачени на тавана. Резултатът е наистина преживяване за зрителите, които са обвити в облак от пречупващи светлината и времето хиляди „златни капки дъжд”.



  1. Надуваема елха
Скандалното „Дърво” на Пол Маккарти разбужда възмущение сред парижани и е свалено броени дни след поставянето си на площад „Вандом” в Париж, през октомври, тъй като напомня устройството и вида на уредите за сексуални удоволствия. Повече вижте тук
Авторът твърди, че това е абстракция, и не вижда нищо обидно в своята инсталация, но продължава да скандализира със следващото си произведение "Шоколадова фабрика". Американския концептуалист използва пет фигури, подобни на елхата от площад "Вандом", поставени в Монетния двор на Париж, където "пърформъри" произвеждат по калъп шоколадови фигурки с фалически форми.



  1. Кръстовища
Носителят на наградата от международния  конкурс Аrtprize 2014 г. пакистанският художник Анила Ага подчинява архитектурата на американския музей Гранд Рапидс в Мичиган, като го запълва с динамично взаимодействие на сянка и светлина. "Кръстовища" се състои от 6.5-метрово лазерно изрязано дървено кубче, осветено отвътре, което хвърля експанзивна, наподобяваща дантела сянка върху околните стени, тавана и пода. Ага споделя, "За мен познаването на двореца Алхамбра, пространство и спомените за друго време и място, моето минало, се обединяват при създаването на този проект."



  1. 6000 портокала
"Тейт Модърн" скандализира цял Лондон, като похарчи 30 хил. британски лири за закупуването на 6000 портокала, които ще бъдат изядени от посетителите на музея. Те представляват инсталация наречена "Соул сити" дело на южноафриканския творец Рулоф Лоув. Повече прочетете тук



  1. Рогът на изобилието
Холандските художници Арно Конен и Ирис Роскам - заедно с екип от дизайнери и аниматори - са създали "Рог на изобилието" в Ротердам, най-голямото произведение на изкуството в Холандия. Вътрешността на инсталацията с форма на подкова, проектирана от MVRDV местна архитектура фирма се увива около вдлъбнатина с площ 11000 квадратни метра, на цялата повърхност са поставени екрани. Проектират се снимки на трептящо оцветени плодове, зърнени храни и зеленчуци.



  1. Атлас
В непосредствена близост до западния бряг на Бахамите, художникът Джейсън Тейлър е поставил потопен в морето  Атлас". Тематично, колосалната статуя препраща към древната гръцка статуя Атлас, който държи небесата, но вместо това, тук той поддържа океана. Това е най-голямата единична скулптурата някога ставала част от подводен пейзаж, шейсет тония океански Атлас се издига от морското дъно цели пет метра до повърхността на морето.



  1. Трева
 Норвежкият художник на Кристиан Нагард запълва цяла галерия в Осло с яркозелена туфа трева, преливаща в пространството. "Не червено, а зелено" включва хълмист терен, разливащ се от входа на галерията да околните прозорци и стени. Буйната растителност във всички посоки, образува хълмист пейзаж, който надделява на закритото пространство на галерията - променяйки възприемането на природния свят за зрителя.

 

No comments:

Post a Comment