Wednesday, October 29, 2014

Галерия "Сезони" представя творчеството на Евгений Босяцки


"Синя къща", м. пастел, 50х60см, 1000лв

Галерия "Сезони" представя творчеството на един от най-фините майстори на четката - художникът Евгений Босяцки. Творецът с дворянски произход до последните си дни продължава да създава графики, илюстрации, рисунки. 

Колегите го поднасят като единствения "летял" в Космоса. Но това си е факт. През 1979 г. в кораба на Георги Иванов и Николай Рукавишников са и илюстрациите му на папирус на "Слово за буквите" от Черноризец Храбър и "История славянобългарска". Илюстрирал е стотици книги, сред които "Вечери в Антимовския хан" на Йовков, "Прикованият Прометей" на Смирненски, 13 от поетичните книги на Павел Матев, "Антихрист" и "Легенда за Сибин, Преславския княз" на Емилиян Станев. От световната литература е оформял "Химни. Аргонавтика" на Орфей, "Евангелие" от Лука, "Сонети" на Шекспир, "Дон Кихот" на Сервантес. 

"Възрожденка", темпера, 23х23см, 350лв

Босяцки е първият, който разработва графична концепция на наш вестник със старобългарски шрифтове, с колонцифри на кирилица и глаголица. Има два сребърни и три бронзови медала, както и две грамоти от "Международната изложба на изкуството на книгата", която се провежда веднъж на петилетка в Лайпциг. Преди няколко години гръцкото издание "Еротикон" подбра най-добрите художници, показали любовта като изкуство от ХVIII до ХХ век. Евгений Босяцки е единственият българин. Там той е до Пикасо и Дали. Негови картини има в цяла България и в цял свят.


"Косач", рисунка с туш, 30х21см, 160лв
"Жена", рисунка с туш, 30х21см, 160лв



Избраните произведения могат да бъдат видяни в галерия "Сезони".




No comments:

Post a Comment