Thursday, October 30, 2014

Колекция Сезони

Галерия „Сезони” показва "Колекция Сезони" - ИЗБРАНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ АВТОРИ ОТ ФОНДА НА ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ”.

Галерия „Сезони” представя забележителна колекция от творби на чуждестранни и български художници – „майстори” на живописта, графиката и изящната рисунка. Изложбата дава възможност за среща с някои от най-рядко показваните творби на най-ценените класически, модерни и съвременни автори.

Част от настоящата колекция на галерия „Сезони” са произведения на Магда Абазова, забележителен творец, повлиял на българската пластична култура със своето творчество - съизмеримо с европейските тенденции.

Магда Абазова, "Светлина", м.б. платно, 100х100см, 3300лв

Отговаряйки на интереса на колекционерите към притежаване на оригинали от световни имена на модерното изкуство, в „Колекция Сезони” са включени произведения от Жорж БракАндре ДеренМарк Шагал, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Жорж Брак, "Интериор с черна маса", литография, 34х42см, 1840лв
Андре Дерен, "Paysage", литография, 30х23см, 1200лв
Марк Шагал , "Cain et Abel", литография, 36х42см, 1690лв
Пабло Пикасо , "Comedie humaine", литография, 25х33см, 1700лв
Салвадор Дали , "Елена и троянския кон", офорт, 41х50см, 4600лв
Мотото „Произведения за познавачи” важи изключително за тази отличителна колекция. Сред акцентите в нея са изящен акварел от Дечко Узунов, експресионистична живопис на легендарния Генко Генков, класически планински пейзаж от Христо Йончев Крискарец

Дечко Узунов, "Градът", акварел, 41х55см, 1180лв
Генко Генков, "Бряг", м.б. шперплат, 54х68см, 3900лв
Специално внимание заслужават творбите на по-малко познатия Деню Чокановрядко срещаните в художествени изложби изящни търновски улици и пейзажи на Чоканов, продължават да демонстрират естетическото си влияние до днес. Малко е известна и биографията на Иванка Ксенофонова, представена с два портрета,  историците на изкуството тепърва ще изследват творческия път на художничката, но качествата на произведенията и са безспорни.

Деню Чоканов, "Селски двор", м.б. платно, 97х81см, 5900лв
Деню Чоканов, "Банско", м.б. платно, 45х54см, 1300лв
Иванка Ксенофонова, "Портрет на мъж", м.б. платно, 40х30см, 650лв
Иванка Ксенофонова, "Портрет на момиче", м.б. платно, 40х30см, 650лв
Тази изложба е специална не само заради високо качество на произведенията, но и защото изследва миналото и настоящето като ни показва отличителният художествен израз на няколко поколения

Избраните произведения и още произведения от тези автори могат да бъдат видяни в галерия "Сезони".

No comments:

Post a Comment