ЗА НАС

Добре дошли в блога на галерия "Сезони". Този блог е създаден и се обновява постоянно в него ще публикуваме информация по различни теми от областта на изобразителното изкуство – актуални събития, добри световни практики, вдъхновяващи проекти и художници, новини.

Идеята ни е да улесним и да направим по-ползотворно нашето сътрудничество и да си помогнем взаимно в популяризирането на българската култура. Очакваме Вашите коментари и предложения.Галерия „СЕЗОНИ" е открита на 23.09.1993 г. година с изложба живопис на Димитър Казаков - Нерон, по случай неговата 60 годишнина. Чрез периодични, авторски и колективни изложби, на известни творци като Димитър Казаков - Нерон, Лика Янко, Александър Мутафов, Тихомир Коджаманов, Златка Дъбова, Галин Малакчиев, Цветана Щилянова, галерията показва един по-широк спектър от българската пластична култура в областта на живописта, графиката, малката пластика, рисунката и приложните изкуства.


През септември 2009 г. Европейски Форум на Експертите връчи на Галерия „СЕЗОНИ” и нейния мениджър Маргарита Видралска „Златна Книга” за принос в развитието на българската култура. На галерията е даден официален почетен статут на Институция с висок престиж и обществено признание в областта на Културата. Отличието се връчва за цялостна дейност на галерия „СЕЗОНИ” и за принос в легализирането на търговията с произведения на изкуството.


Галерия „СЕЗОНИ” са намира в централната част на София - на ул. „Кракра” 2А, в района с най-много културни забележителности и в сърцето на столицата. Галерията е с площ от 110 кв.м. и допълнително пространство от 20кв.м., което позволява целогодишното представяне на досега непоказвани произведения или такива, които не са част от настоящата изложба. Галерията притежава колекция от повече от 150 оригинални произведения на изкуството от 20век до днес, от големите живописни платна на Магда Абазова, Светлин Русев, Борис Денев, Васил Стоилов, Златю Бояджиев до литографии на Хуан Миро, Ман Рей, Жан Кокто, Марк Шагал, скулптури на Боян Райнов, Андрей Николов, Галин Малакчиев, които са малка част от колекцията на галерията.


От 1993г. галерия „СЕЗОНИ" е организирала над 300 изложби на български и чуждестранни автори. Галерията представя съвременно изкуство и дейността й е насочена към водещите творци в тази област. Едни от последните представени самостоятелни изложби на български автори в галерия „СЕЗОНИ” са: „Къговрат” на Боян Кирков български художник, който живее и твори в Белгия, ретроспективна изложба на художничката Йорданка Радева и Ясен Гюзелев - „Ясен Гюзелев между Чарлз Дикенс и Луис Карол”, негови оригиналните рисунки за илюстрациите на книгите:“Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол - издание от “Simply read books”, Ванкувър, 2003, “Оливър Туист” от Чарлз Дикенс - издание от “Walker books”, Лондон, „Големите надежди” от Чарлз Дикенс.


Галерия „СЕЗОНИ” поддържа богата международна дейност с галерии в САЩ, Русия, Австрия, Германия, Франция, Сингапур и много други. Последните изложби организирани по програмата на галерия „СЕЗОНИ” за обмен между български и чуждестранни творци са „Удоволствието е мое” на Едуардо Алварадо (Испания), Весна Павлович (Сърбия), „Нови подходи към съвременните експресивни форми в графиката” изложба на Адам Пантич, Владимир Миланович и Мане Радманович (Сърбия) организирана съвместно с Лиляна Ташич от Център за графика, Белград, „В разговор” – Калина Кралева (България) и Ракеш Бани (Индия), „Българските години” – Мари Шантал Биела (Белгия), самостоятелна изложба на белгийската художничка, представяща произведения създадени през периода през който твори в България.

No comments:

Post a Comment