Monday, December 8, 2014

Зима в галерия "Сезони"


Зимата в творчеството на художниците е рядко срещан, многозначен образ, който понякога предизвика различни чувства в душата на зрителя. Тя е алегория на самотата и бездомността в картините на руските класици, но в произведенията на Галя Абрашева, Силвия Илкова, Ангел Нинов, Димитър Арнаудов и Коста Костов представени в галерия „Сезони” зимата ни завладява със своята тайнствена красота и изненадва с богатството на колорита и топлото, приказно излъчване.


Галя Абрашева, "Зима в Копривщица", м.б. платно, 60х40см
Представените в галерия „Сезони” автори са особено чувствителни към възприемането на цветовете на зимата. Белият сняг по платната престава да бъде бяло: той събира в себе си всички цветове на небето, на студеното зимно слънце, на топлите дървета и сгради - и се превръща в перла, трансформира се в многоцветна живопис по-богата, от който и да е пролетен пейзаж.

Снегът по платната на Галя Абрашева е перфектен фон, който и позволява да създаде многоцветно, празнично, топло и дори носталгично настроение в пейзажите. Всички те са рисувани в Копривщица и носят духа на възрожденския град.

Галя Абрашева, "Зимна Копривщица", м.б. платно, 30х24см

Галя Абрашева, "Калъчевия мост", м.б. платно, 30х24см
Ангел Нинов ни пренася в Родопите, с впечатляваща игра на светлосенки и многообразие на нюанси в своя импресионистичен подход винаги да рисува от натура.

Ангел Нинов, "Зима в Родопите", м.б. платно, 48х60см

В колекцията е представен и градския пейзаж, дело на Димитър Арнаудов, с почти аскетичната си композиция майсторът залага на необичаен топъл колорит.

Димитър Арнаудов, "Пейзаж", м.б. платно, 35х23см
Коста Костов, в чието творчество неизменно присъстват морето и брегът ни представя абстрактната композиция озаглавена „Зимно утро” - на границата между земята и водата, сякаш усещайки крилата на въздуха, мечтите и романтичния дух зрителят се пренася в света на идеалното.

Коста Костов, "Зимно утро", м.б. платно, 110х55см
Нашето последно предложение за коледна изненада на близък човек е „Капка”-та на Силвия Илкова, която със своето многообразие от сини нюанси и красиви отражения, ще създаде целогодишно празнично настроение във всеки дом.

Силвия Илкова, "Капка", стъкло, 45х35х20см

 Избраните произведения и още произведения от изложбата могат да бъдат видяни в галерия "Сезони" от 8 декември 2014г.

No comments:

Post a Comment