Thursday, December 11, 2014

Цветът на годината

Марсала
Всяка зима "Pantone"/ „Пантон” обявява новия цвят на предстоящата година, пише испанският в. "Ел Паис". За 2015г. това е т. нар. цвят "Марсала", представляващ червеникаво-кафяв, вдъхновен от сицилианските вина със същото име цвят, с приглушен винен оттенък.

Компанията "Пантон" създава бои за модната и козметичната индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано и на прогнозите за непрекъснат интерес.

Леатрис Ейземан, изпълнителен директор на института, споделя, че "Марсала" е унисекс цвят, който е "сърдечен, но стилен, универсално привлекателен и лесно може да навлезе в модата, красотата, индустриалния дизайн, мебелите и интериора".


Марсала


Цветът "Марсала" предлага безкрайни възможности за комбинации с други тонове, а също така присъства в пролетно-летните колекции за 2015 г. на големите марки като Даниел Силвърстейн, Ерве Леже и Денис Басо. Освен това цветът ще присъства като основен в много аксесоари като чанти, обувки и шапки.
Процесът на подбор на цвета на годината изисква грижливо изследване на света на красотата, модата, киното, технологиите и декорацията. В продължение на 15 години решението на компанията „Пантон” оказва влияние върху развитието на продуктите и решенията за покупки в множество индустрии. Този нюанс вече може да бъде видян по модните подиуми, но с интерес се очаква големия му дебют – защото популярността му тепърва ще набира скорост – в стрийт стайл модата и изобразителното изкуство, както може да видите в следващите снимки.

Боян Кирков, "Открития", м.б. платно, 81х100см

Модерният нюанс може да бъде открит дори в произведенията на български художници, като живеещият в Белгия - Боян Кирков, керамика Захари Иванов и младия, талантлив скулптор Диан Димов. Тримата развиват своя авторска техника, като Кирков използва похватите на традиционната иконопис и витраж, а Диан Димов и Захари Иванов работят с земни материали в най-добрите традиции на керамичното изкуство. Освен, че са в модерния нюанс на "Пантон" произведенията на тези автори притежават оригиналност и красота, която ги прави прекрасно допълнение към всеки интериор.


Захари Иванов, "Лято", ангоба, 61х23см



Диан Димов, "Аиша", керамика, 60х40х35см
Диан Димов, "Фигура", керамика, 22х18х24см

No comments:

Post a Comment