Monday, February 9, 2015

Галерия "Сезони" представя предстоящата изложба живопис на Николай Бузов - "Левитация"

Николай Бузов

Галерия „Сезони” представя изложба живопис на Николай Бузов от 16 февруари 2015 г.
 Живописта на Николай Бузов на пръв поглед е геометрична, но тя въплъщава хуманистичния дух на ученият – артист, който иска да помири индивида със заобикалящата го среда. С картините си художникът е погледнал на света през призмата на абстрактното, но това не му пречи да разкаже за себе си. Ако зрителят се вгледа в детайлите, със сигурност ще намери познат сюжет или детайл.
В платната на Николай Бузов светът е като прозорец, отворен по време на различните сезони. Енигматичните обекти в тези мощни картини носят елемент на привитивизъм, те подчиняват пространството, в което стоят, точно като древни символи. Но независимо колко напомнят за древни монументи, картините на Николай Бузов маркират прогреса и изобретателността на художника в съчетаването на духовното и светското.
В галерия „Сезони” цветовете в картините се надиграват и говорят за творческата сила и дух и макар и да изглежда нестандартен почеркът на Николай Бузов, любителите на живописта има какво да видят и най-вече ще бъдат провокирани да се замислят за света около себе си.

Николай Бузов
Авторът казва за изложбата: „Нарекъл съм я "Левитация" по названието на голям цикъл нови картини. Те са естествено за мен продължение на търсенията ми в полето на живопистта и в същото време нов етап, нови гледки, нови пространства вътре в мен самия. Тук търся форма и образ, като оставям жестовете ми на художник да ме откъснат от гравитацията на обичайната рутина. Опитвам се да погледна отгоре, въпреки ,че в моите Светове тази гледна точка е илюзорна. Но илюзията ме отдалечава достатъчно, така ,че да виждам съвсем ясно.
 Николай Бузов е роден на 23.06.1960 в Горна Оряховица. През 1979 завършва Художествено Училище в Казанлък. От 1990 е член на Съюза на Българските Художници. Съосоновател на арт “Група 83”. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката, както и моден дизайн.
Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Австрия, Бълария, Босна и Херцеговина, Германия, Израел, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Холандия, Финландия, Франция.   Живее и работи в Русе, България.

Николай Бузов

Николай Бузов

Николай Бузов


   "Николай Бузов работи по скоро с геометрични форми, но това също е привидност защото зад неговата "строгост" отново прозира поетичното отношение към живота, живописта и изкуството като цяло."      
 проф. Свилен Стефанов 
       
    "Тези му прецизни занимания го      извеждат до първокласна естетика на образи, които вибрират хармонично около вертикалната ос. Той нарича циклите си "Мистериозни обекти", "Гледки", "Забравени спомени". Самите изображения са трудноопределими динамични структури, които напомнят калиграми, завихряния, силови полета. Структури, развиващи се по определени закони и заредени с красотата на физическия автоматизъм. Динамичните хармонии са свързани с отривисти жестове при които грешката е абсолютно непозволена. Този тип работа изисква пълен самоконтрол. По интересно и съществено е обаче е разгръщането на вътрешното пространство на художника, онези замахвания и формообразувания при които той постига образ в себе си. Именно в този процес работите намират съдържание в своята абстрактност. В това вътрешно формообразуване определено има нещо от източните медитативни практики, от опитите за провидение."                                               
Руен Руенов -  март 2002 г.
      
 "Според мен само на пръв поглед изглежда така сякаш Космическата геометрия в неговите платна се опитва да види и обозначи онзи момент, когато формата се ражда. Всъщност ако човек се вгледа добре ще види, че става дума по-скоро за обратното - за начина по който формата, проктата първична форма, започва да твори пространство, време и всичко останало. В този смисъл Николай Бузов прилича не на човек, който отива някъде, за да търси началото, ана човек, който се връща от някъде, натоварен с крехката надежда да стигне до края, онзи край, чиято посока е навсякъде."                                   
Пламен Асенов - октомври 2011 г.

Избраните произведения и още произведения от изложбата могат да бъдат видяни в галерия "Сезони" до 3 март 2015 г.

No comments:

Post a Comment