Tuesday, February 3, 2015

Галерия "Сезони" представя НИКОЛАЙ НИКОВ - НИЧЕТО

Николай Ников - Ничето, рисунка
Галерия „Сезони” остава вярна на мотото си „Произведения за познавачи” и с тази изключителна изложба, показваща колекция акварели и рисунки на Николай Ников - Ничето. Колекцията представя любимите теми в графичното творчество на софийския художник - бохема от началото на ХХ век, именно градския пейзаж, натюрморта, пейзажа, голото тяло и композицията.
Живописните творби на Ничето, работени с маслени бои и акварел, композициите с фигури, изпълнени чрез специфично стилизиране на формите и цветовете са характерни за ранния творчески период на художника.
Николай Ников - Ничето, рисунка
По – късно изкуството му е завладяно от темата за Париж, а в края на творческия и жизнен път на Ничето вазите с цветя са основен мотив в платната му.
Николай Ников - Ничето е сред най-колоритните представители на софийската бохема от 60-те и 70-те години на миналия век. Макар да е роден в София, пред приятели художникът обичал да казва, че е роден в Париж. Майка му, Райна Ракарова, е основателка на първото българско училище за приложни изкуства и занаяти, в което преподават видни художници и приложници. От малък Ничето е заобиколен от интелектуалния кръг на майка си, включващ техния родственик, художник Емануил Ракаров, Николай Райнов, Дечко Узунов, младия Павел Вежинов, Богомил Райнов и много други художници, музиканти, писатели и журналисти.
Още от дете Ников получава завидно образование в сферата на изящните и приложни изкуства, музиката и езиците. Това ще му позволи по-късно да работи свободно във всички живописни и графични жанрове и техники, да свири на пиано, китара, мандолина и тромпет, с школуван глас да изпълнява джазови и оперни партии, заедно с шлагери и романси, да ползва свободно осем европейски езика (включително латински и старогръцки).
Винаги изискан в облеклото си, денди и емблематична фигура на софийската художествена бохема, Ничето е душата на компаниите в заведения като „Бамбука”, ресторант „Производство”, „Славянка”, Клуба на журналиста. Въпреки това той почти не се споменава от хроникьорите на епохата.
Николай Ников - Ничето, рисунка
Има и нещо друго, което впечатлява художествените критици, според Иво Милев, който организира ретроспективна изложба с произведения на автора в НХГ. Ничето е различен с всяка своя изява, започва като график, преминава към живописта, сменя стиловете, като истински артист неизменно изненадва. Освен творбите за публика той цял живот създава едно скрито творчество, предназначено за тесен кръг познати. В скритата, окултна линия, която се оказва много по-единна и последователна, присъстват скицата, наброската, акварелът, както и алегорични композиции, еротични произведения, портрети и автопортрети. Изложбата в галерия „Сезони” предоставя възможност на всички любители на изкуството пропуснали голямата ретроспектива на Ничето В НХГ, да се насладят на творчеството му.
Николай Ников - Ничето, рисунка
Тази колекция е специална не само заради високото качество на произведенията, но и защото изследва развитието на един изключителен, но малко познат творец.
Произведенията в изложбата са изцяло от фонда колекция „Сезони” и се показват с некомерсиална цел.

No comments:

Post a Comment