Friday, January 23, 2015

НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ АРТ ИЗЛОЖЕНИЯ ПРЕЗ 2015 Г.

Artprice.bg  избра за вас някои художествени проекти от 2015 г., който определено не трябва да пропускате. 

ЯНУАРИ: Лос Анджелис, Лондон, Сингапур
Месецът е изпълнен с арт събития, започващи от топлите брегове на Южна Калифорния, където първо се провежда изложението LA Art Show (14 - 19 януари), а малко по-късно се провежда Art Los Angeles Contemporary (29 януари – 1 февруари).

Art Los Angeles Contemporary fair
В Лондон от 21 януари ще започне изложението London Art Fair, което ще продължи до 25 януари, събирайки традиционно известни галерии и колекционери на едно място. Повече информация за миналото издание на изложението можете да намерите тук.

Безспорно едно от най-интересните събития за колекционерите през този месец ще бъде и изложението в Сингапур - Art Stage Singapore (22 - 25 януари), едно от най-важните арт събития в Азия, което всяка година привлича все по-голям интерес. Повече информация за това изложение можете да намерите тук.

ФЕВРУАРИ: Мадрид, Мексико Сити
Едно от най-големите арт изложения в света, ARCOmadrid (25 февруари – 1 март) и тази година гарантирано ще привлече рекорден брой участници. Миналата година то бе посетено от 100 000 души, в сравнение с 70 000-те прекрачили прага на шумно рекламираното „Art Basel Miami Beach“. Тази година, изложението ще гостува в Колумбия. Повече информация за изложението от 2012 г. можете да намерите тук.

Друга голяма възможност за колекционери на латиноамериканското изкуство е изложението „ZONA MACO” в Мексико Сити (4 – 8 февруари).

МАРТ: Хонконг, Ню Йорк
Две години след придобиването на хонконгското международно изложение от ARTHK, провеждането на Арт Базел Хонконг (15 – 17 март) се измести по-рано през годината, по този начин давайки повече време на швейцарското арт изложение да подготви своето най-важно издание в Базел  през юни.

Art Basel in Hong Kong 2014
Малко по-рано ще се проведе и емблематичното изложение „Armory Show” в Ню Йорк (5 – 8 март). Повече информация за двете изложения можете да намерите тук.

АПРИЛ: Сао Пауло, Шарджа
С един от най-бързо разрастващите се арт пазари в света на изкуството, Бразилия бързо се превръща в следващата гореща точка на международната художествена сцена. Между 9 и 12 април, в Сао Пауло ще се проведе изложението SP-Arte. Мястото е павилиона на Бразилия от Биеналето, ситуирано сред зашеметяващата архитектура на парка Ибирапуера.

През същия месец, ще се проведе и Биеналето в Шарджа, ОАЕ (5 март  - 5 юни), което тази година ще включва над 50 художници, като две трети от тях ще бъдат представени с нови творби или със специално поръчани произведения.

МАЙ: Ню Йорк, Хавана
На 1 май ще бъде официално открита дългоочакваната нова сграда на музея „Уитни“, като същевременно на остров Рандъл, Ийст Ривър, ще се проведе Frieze New York  (14 – 17 май). След отпадането на американските санкции срещу Куба, със сигурност повече хора и внимание ще привлече и 12-тото издание на Биеналето в Хавана (22 май – 22 юни).

The Whitney’s new building

ЮНИ: Базел, Венеция, Атина
Докато Биеналето във Венеция се открива на 9 май и продължава до 22 ноември, горещо ви препоръчваме да го посетите през юни и да комбинирате с пътуване до съседна Швейцария, където ви очаква Art Basel (18 – 21 юни). 56-тото издание на Биеналето ще се проведе под наслов „Цялото бъдеще на света” (All the World’s Futures) и обещава да даде „нова оценка на отношенията между изкуството и творците в сегашното състояние на нещата”. Повече информация за 54-тото Биенале във Венеция можете да намерите тук.

Art Basel in Basel 2014

В съседна Атина пък, ще се проведе международното изложение за съвременно изкуство „Art-Атина“, между 4 и 7 юни 2015 г.

ЮЛИ: Марбеля
През юли ще се появи чисто нов панаир за съвременно изкуство, наречен „Арт Марбеля”, разположен близо до Малага, Испания - установена като популярна дестинация за почивка сред европейците.

Site of Art Marbella

АВГУСТ: Скандинавия
По традиция, август е не особено интересен месец по отношение на арт събития. Но за любителите на екстравагантните пътувания, студената Скандинавия предлага не едно, а три Биеналета, провеждащи се в Турку, Финландия (10 юни - 30 август); в Мос, Норвегия – домакин на Скандинавското Биенале за съвременно изкуство (13 юни - 27 септември) и Международния фестивал на изкуствата Lofoten (LIAF), провеждащ се на няколко острова на север от Полярната окръжност.

СЕПТЕМВРИ: Берлин, Чикаго
Точно преди времето да стане по-хладно, в Берлин между 15 и 20 септември ще се проведе Berlin Art Week, част от която са събитията Abc Art Berlin Contemporary (17 - 20 септември), изложението „Positions Berlin” (17 – 20 септември), съпътствани от множество странични събития из целия град.

Berlinische Galerie, 2014

За четвърта поредна година, в Чикаго ще се проведе „Expo Chicago” (17 - 20 септември), съдържащо множество специални изложби и събития. 

ОКТОМВРИ: Лондон, Париж, Истанбул
С началото на новия арт сезон идва и изложението Frieze в Лондон (14 – 17 октомври), заедно с търговете на „Филипс“, „Кристис“ и „Сотбис“. Повече за Frieze можете да прочетете тук.  
Няколко дни след него, започва и дългоочакваното изложение „FIAC” в Париж (22 – 25 октомври). Повече информация за FIAC можете да намерите тук.

Claude Lévêque, Sous le plus grand chapiteau du monde
В началото на октомври започва и 14-тото Биенале в Истанбул (5 септември – 1 ноември), куратор на което е Каролин Христов-Бакърджиев, който, за тема на Биеналето, наречено „Солена вода: Теория на мисловните форми”, е почерпил вдъхновение от морето.

НОЕМВРИ: Ню Йорк
Биеналето на перформънса в Ню Йорк, наречено „Performa 15“, ще се проведе между 1 и 22 ноември. То е изпълнено с перформънси, танци, филми, симпозиуми и други събития в града. В Торино пък, ще бъде представено най-доброто от италианската сцена на съвременното изкуство в изложението „Artissima” (6 – 8 ноември).

ДЕКЕМВРИ: Маями Бийч, Гуанджоу
В света на изкуството, „Маями” се е превърнал в синоним на „декември”. Предлагащ  бягство от зимата, „Art Basel Miami Beach“ (3 – 6 декември) отново ще обедини международната художествена сцена. Повече информация за изложението можете да намерите тук.

Alix Pearlstein and Sarah Braman, The Shining, 2014 and Door, 2013 – 2014, at Art Basel in Miami Beach

По същото време, в Гуанджоу, Китай, ще протече триенале, което започва на 11 декември и ще приключи на 10 април 2016 г. То ще се проведе в Музея за изкуство в Гуанджоу.

No comments:

Post a Comment