Wednesday, January 14, 2015

Чаят в творбите на известните художници

Творчеството на художника е изпълнено с множество интересни и любопитни сюжети, теми и мотиви, почерпени от заобикалящата го среда, личните преживявания и предпочитания, модата, съвременната култура и начин на живот. Вдъхновени от студеното време навън ние от галерия „Сезони” бихме искали да Ви предложим да изпиете чаша чай докато разглеждате тази колекция от произведения на изкуството посветени на културата на пиене на чай.



Чаят е бил популярен по време на Викторианската епоха в Западна Европа и Америка, така че чаени чаши или чайници са често срещан мотив в картините от този период, изобразяващи всекидневието. Импресионистите често включвали чаят в техните композиции, което показва нарастващата популярност на напитката. Съвременното изкуство също има вкус за чай, както ще откриете в нашите топ 7 чаени картини.


1.      Чай в пет часа

Юлиус Леблан Стюарт  (1855 - 1919) е американски художник от Филаделфия, който е прекарал живота си в Париж. Той излага картините си редовно в Салона от 1878 г. до началото на 20 век.

Юлиус Леблан Стюарт, "Чай в пет часа"
Тази картина с име "Чай в пет часа", изобразява следобеден чай с дребна закуска, традиция,  която е много популярна по времето на художника. „Чай в пет часа” е завършена през 1884 г. и в момента е в частната колекция Iris and Gerald Cantor, Ню Йорк.

2.      Чай

Джордж Дънлоп Лесли (1835 - 1921) е английски художник, автор и илюстратор. Ранните му творби, показват силното влияние на прерафаелитите, но той се установява в един по-академичен стил на рисуване с цел показване на сцени от „слънчевата” страна на английския домашен бит.

Джордж Дънлоп Лесли, "Чай"
"Чай" е нарисувана през 1885 г. и показва една много млада жена в рокля от 1700 г., застанал зад маса, покрита с бяла кърпа. Тя е на път да сервира чай. Чаши с лъжици, кана и захарница с бучки захар са подредени върху поднос.

3.      Дамата на масата

Мери Касат (1844 - 1926) е американска художничка и автор на гравюри. Тя прекарва по-голямата част от съзнателния си живот във Франция, където се сприятелява с Едгар Дега и по-късно показва творбите си сред импресионистите. Касат често рисува сцени от социалния и личния живот на жените, с особен акцент върху интимните и нежни връзки между майките и децата.

Мери Касат, "Дамата на масата"
Тази картина е подарък от художничката за Метрополитън музей на изкуствата в Ню Йорк.

4.      Чаено парти

Фредерик Селакроа (1858-1933) е италиански академичен художник, който се радва на огромен успех. Картините му са предимно у частни клиенти, идващи от САЩ, Англия, Германия (Мюнхен особено), Южна Америка и Канада. Той е известен с портрет на кралица Маргарита, съпругата на крал Умберто I и портрети на краля на Сиам и брат му, принц Санбасака.

Фредерик Селакроа, "Чаено парти"
Тази картина, която се намира в частна колекция, изобразява социална сцена много популярна в онези дни, а именно чаеното парти. Дамите носят вечерни рокли, които са много модерни в края на 19-ти век.

5.      „На масата за чай”

Константин Коровин (1861-1939) е един от водещите руски импресионисти и талантлив сценограф. През 1885 г., Сава Мамантов наема Коровин за проектиране на декор за негова опера. До 1900 г., Коровин е става главен сценограф на Имперския театър в Москва, който е известен като Болшой театър.

Константин Коровин, "На масата за чай"
Това е картина, датирана от 1888 г., изобразяваща семейна сцена, следобедно хранене и както можете да видите чайника заема центъра на масата, което показва, че той е много важна част от посудата, и че чаят е на мода.

6.      „Красива ваза и чаша чай”

Джейми Патерно е съвременна аржентинска художничка известна с използването на най-различни ярки цветове, деликатно разпространяващи се в платната на натюрмортите и фигуративните й творби.

Джейми Патерно, „Красива ваза и чаша чай”
Това е картина, която поставя хубава чаша чай в близост до прекрасна ваза както художничката сама определя, с богата гама цветове и детинско докосване творбата напомня за приказките, които вдъхновяват Патерно от детството й.

7.      „Следобеден чай”

Ричард Милър (1875 - 1943) е голям американски импресионист. Той е най-вече фигуративен художник, известен със своите картини с жени, които поставя лениво в интериора или на открито.

Ричард Милър, "Следобеден чай"


Картината е била завършена през 1910 г. и изобразява жени сред слънчев пейзаж в рамка от голям, ярък японски чадър, пример за характерната декоративна техника на Милър.

No comments:

Post a Comment