Thursday, April 23, 2015

„СЕЗОНИТЕ НА ВЪЛЧАН ПЕТРОВ” в първи "Салон на галериите", НДК



Вълчан Петров е „ренесансов” художник с доказани професионални качества, изграден художествен профил и своя стабилна публика у нас и в чужбина. В творбите си той съчетава дърворезба, живопис, скулптура, представяйки с чувствителността на интелигентен и мислещ творец мотиви от древната история, митология и религия преплетени, чрез неговото неоспоримо майсторство.

Вълчан Петров, Пролет, 140/114 см
Вълчан Петров, Лято, 140/114 см
Вълчан Петров, Зима, 140/114 см
Специален нюанс в този празник от импресии внасят алегориите на Лятото, Зимата и ПролеттаТрите произведения заемат основно място в експозицията на галерия „Сезони”, която е изцяло посветена на изключителния художник, чийто платна са рядко показвани у нас.
Вълчан Петров, Натюрморт, 34/40 см
Творбите на Вълчан Петров са рисувани направо върху дърво. Подобно на старинни дървени икони, имат вратички, зад които се откриват други изображения. При Вълчан те са от християнската или езическата традиция. Така художникът прехвърля мост между езическите представи и християнската култура, между древните траки и националния фолклор и традиции, между космическите символи и великолепната природа през сезоните. 

Вълчан Петров, В градините на Вълчан, 34/40 см, затворена
Вълчан Петров, В градините на Вълчан, 34/40 см, отворена

Цялото това богатство от образи очаква свойте почитатели на щанда на галерия „Сезони” в "Салон на галериите", НДК, зала 6.

Поне трима художници от това поколение заслужават определението “гениални". И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и през целия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всички художествени движения и школи на времето..."

Владимир Свинтила - арт критик

Вълчан Петров, Сътворението, 95/103 см

No comments:

Post a Comment