Monday, December 22, 2014

Коледните картички на известните художници

Фредерик Хамърсли, американски художник
През миналата година са изпратени повече от два милиарда коледни картички в цял свят, по-голямата част от които отпечатани и опаковани за масова консумация.  Да изпратите картичка означава да засвидетелствате внимание и уважение. Тя е начин да напомните за себе си и да изразите Вашето отношение към роднини, приятели, партньори, клиенти, колеги. Ние от галерия "Сезони" смятаме, че когато една картичка е ръчно изработена и има специално послание, тя подчертава особеното отношение към получателя.

За да предизвикаме вдъхновението ви в това празнично време на годината ви показваме картички и портретни снимки, проектирани от известни художници и фотографи, за лична употреба, представящи по-свеж подход към една традиция, която за много от нас, нека си признаем, е скучна работа. 

Нох Крис, изпраща тази гравюра, с пейзаж от родния Вашингтон,
вместо картичка на свой приятел през 1962 г.
През 1929 г. Александър Калдер, известен с чудесните си мобилни скулптори, отделя време от изложбата си Cirque Calder, която показа в Париж и Ню Йорк, за да създаде игрива линогравюра - картичка за Нова година за своите приятели и посетители на експозицията.


Александър Калдер

През 1958 г. американският фотограф Арнолд Нюман прави снимка, която показва всички семейни пътувания през годината и я използва като коледна картичка, която изпраща до издателя си. Една несъмнено оригинална идея, която е лесно приложима и днес.


Арнолд Нюман

Американският художник Робърт Индиана използва емблематичното си произведение LOVE за да създаде коледна картичка за художничката Дороти Милър, през 1964 г. През следващата година музеят за модерно изкуство МОМА му възлага да направи картичка специално за тях със същото изображение.


Робърт Индиана
Ето и още няколко интересни идеи дело на американски художници от началото на 20 век.

Александра Дароу

Пабло Кано

Алфред Фруер

Ед Рейнхард

Абрил Ламарке


Андрю Бучи
Всички тези картички са предназначени за приятели, семейство и може би един двама собственици на галерии. Те не са предназначени за изложба, но ни дават интимен, неподправен поглед върху творчеството и живота на художниците, които ги правят. Ръчно направените картички правят това, което разчитаме хората на изкуството да направят: разрушават комерсиалните чувства, лъскавата и изкуствена празничност и търговската естетика на времето си, за да предадат своето лично изявление.

Ще се радваме да допълним този списък и с Вашите картички.
С пожелания за светли и красиви празници!



No comments:

Post a Comment