Wednesday, November 5, 2014

"Акустичен пейзаж" на Любен Генов в галерия "Сезони"



Тази есен галерия „Сезони” ще бъде домакин на изложбата „Акустичен пейзаж” на Любен Генов. Изложбата ще бъде открита от доц. д-р. Ружа Маринска.

Любен Генов, фотография: Мариана Маринова

През последните години Любен Генов се наложи със своите смели абстрактни композиции, предпочитание към сложни колорити и голямоформатни платна, които му дават възможност да разгърне майсторството и идеите си. В галерия „Сезони” той ще покаже именно такива творби, провокирайки зрителя да  преживее чистата емоция на живописта, създадена сякаш без усилие. Всъщност усилието е огромно в неговата техника, която комбинира движението на тялото, силата на жестта, контрола над потока на боята, колорита и композицията на платното.

VARIATION - 2012, oil on canvas, 100x140cm
DRYING PADDLES (diptych) - 2009, oil on canvas, 126x176cm
Acoustics1, 2005 - 140x180cm., oil on canvas
Hidden image, 2009 - 152x95 cm., oil on canvas
IMPROVISATION (diptych) - 2012, oil on canvas, 200x126cm
Любен Генов е роден в гр. Оряхово през 1966 г. През 1996 г. се дипломира в Частна художествена академия "Жул Паскин", гр. София. От 2001 г. е приет за член на Съюза на българските художници. През 2002 г. специализира в "Cite Internationale des Arts" в Париж. Между 2008 - 2011 г. завежда изложбената дейност в СБХ, а от 2011 г. е председател на СБХ. В богата му творческа биография има редица изложби у нас и в чужбина, негови творби са излагани в Австрия, Германия, Холандия, Белгия и много други.

Gulf, 2012 - 63x170 cm., oil on canvas

Художникът експериментира непрекъснато в търсене на движение, ритъм, хармония, игра с цветовете, емоция и чувствителност към живописта в най-чистия и вид.

Improvised landscape (triptych), 2014- 180x390 cm, oil on canvas


Изкуствоведи и художници за творчеството на живописеца:

„Любен Генов далеч не е наивният творец, оставащ върху повърхността на платното да се случват случайни неща, които да изненадват дори и него самия. Зад спонтанността прозира интелигентност, зад инстинкта - перфектно владеене на законите на живописта. Това придава още по-голяма стойност на стремежа му да прикрие занаята и да се опита да ни достави чисто удоволствие, да ни предразположи да изпитаме кристална емоция с не толкова безукорните средства на живописта.”
         Мария Василева, 2005 г.

         „Самотен пътешественик зад привидността на видимите очертания, Любен Генов систематично и последователно, следвайки автентичния порив на поетичната си нагласа, изчисти и определи своя пластичен синтаксис. Крайно абстрахирани, тези живописни опуси са израз и споделяне на преминаване в пространства с деликатна вибрация, тих звук, който само освободения от принадлежността си към конкретна форма цвят, изявява в своята самостоятелна, емоционална и духовна активност. (…) Преди да придобият осезаемостта на живописна плът, тези картини са носени и преживени като трепет и вълнение, като емоционално и духовно движение! Живописното постигане е разкрепостена интуиция и самоконтрол в процес, в който движението на пластическите модули, цветната интензивност и нейното овладяване, живописното и тонално трептене, са проекция на култивирана/некултивирана реакция-преживяване. Боите се стичат, петната наслагват и размиват граници, следват свой вътрешно присъщ ход, събират

"биография", докато изявят автономна характеристика, докато постигнат свое самостоятелно и самодостатъчно пластическо битие.”
            Станислав Памукчиев, 2007 г.

„Сега знам, че Любен Генов е брилянтен творец на освободено от нормативни кодове изкуство, че е чувствителен и аналитичен – стреми се да върне на природата онова, което й е отнела безмилостната цивилизация: загадъчното начало, вътрешната красота на естеството. Мащабният триптих „Импровизиран пейзаж” свидетелства за пълнокръвна творческа природа – пиетет към стимулиращия опит, наслада от търсеното и постигнатото, разочарование от несполученото. Спокойната развълнуваност в тази душевна нагласа се превръща в лирическа интерпретация, подчинена на автономно отстоявани артистични закономерности: нетривиална тематична и семантично-образна композиция, оттласкване от собствената рутина, за да се запази специфичното авторско присъствие…”
         Кирил Попов, 2014 г.

Избраните произведения и още произведения от изложбата могат да бъдат видяни в галерия "Сезони" от 11 до 27 ноември 2014г.

No comments:

Post a Comment