Tuesday, November 18, 2014

Галерия "Сезони" представя "Рибарска луна" на Димитър Петров


В навечерието на Коледните и Новогодишни празници галерия „Сезони” ще бъде домакин на изложбата „Рибарска луна” на Димитър Петров, която несъмнено ще се превърне в един от акцентите на празничните събития през месец декември в галерията.

Димитър Петров
През последните години Димитър Петров се наложи със своите смели абстрактни композиции, предпочитание към сложни колорити и нематериални измерения на действителността. В галерия „Сезони” той ще покаже именно такива творби, провокирайки зрителя да преживее чистата емоция на живописта, индивидуалните усещания и емоции на художника.


Димитър Петров, "Рибарска луна", м.б. платно, 40х40см
Зрителите ще видят безграничния свят на художника, който може да бъде открит единствено чрез въображението и емоцията. Авторът се изявява като архитект на нови пространства и усещания, така той създава свой оригинален визуален език изцяло базиран върху цвета, формата и линията.

Галерия „Сезони” представя забележителните творби на Димитър Петров и предлага на публиката да преживее емоционалният израз на артистичната концепция в празнична атмосфера.

Димитър Петров, "Рибарска луна", м.б. платно, 40х40см
Димитър Петров, "Рибарска луна", м.б. платно, 60х60см

Димитър Петров е роден през 1969 г. в Кюстендил. През 1996 г. завършва Националната художествена академия, специалност "Стенопис". Отделя една година за творчески престой в Индия, специализира и в Париж.
Носител е на редица награди, сред които:
-Награда за живопис на община Плевен "Седмо биенале на малките форми", Плевен, 2014 г.

-Награда за живопис от национална изложба-бианале "Приятели на морето", Бургас, 2012 г.
-Награда за живопис - Балканско квадрианале на живописта, Стара Загора, 2004 г.
-Първа награда за произведения на изкуството върху стена, София, 2001 г.
-Награда на Център за изкуства "Сорос" за млад автор от международно трианале на живописта, София, 1995 г.

Димитър Петров, "Рибарска луна", м.б. платно, 70х70см
Димитър Петров, "Рибарска луна", м.б. платно, 80х80см
Димитър Петров, "Рибарска луна", м.б. платно, 110х110см

Избраните произведения и още произведения от изложбата могат да бъдат видяни в галерия "Сезони" от 1 до 14 декември 2014г.

Wednesday, November 5, 2014

"Акустичен пейзаж" на Любен Генов в галерия "Сезони"



Тази есен галерия „Сезони” ще бъде домакин на изложбата „Акустичен пейзаж” на Любен Генов. Изложбата ще бъде открита от доц. д-р. Ружа Маринска.

Любен Генов, фотография: Мариана Маринова

През последните години Любен Генов се наложи със своите смели абстрактни композиции, предпочитание към сложни колорити и голямоформатни платна, които му дават възможност да разгърне майсторството и идеите си. В галерия „Сезони” той ще покаже именно такива творби, провокирайки зрителя да  преживее чистата емоция на живописта, създадена сякаш без усилие. Всъщност усилието е огромно в неговата техника, която комбинира движението на тялото, силата на жестта, контрола над потока на боята, колорита и композицията на платното.

VARIATION - 2012, oil on canvas, 100x140cm
DRYING PADDLES (diptych) - 2009, oil on canvas, 126x176cm
Acoustics1, 2005 - 140x180cm., oil on canvas
Hidden image, 2009 - 152x95 cm., oil on canvas
IMPROVISATION (diptych) - 2012, oil on canvas, 200x126cm
Любен Генов е роден в гр. Оряхово през 1966 г. През 1996 г. се дипломира в Частна художествена академия "Жул Паскин", гр. София. От 2001 г. е приет за член на Съюза на българските художници. През 2002 г. специализира в "Cite Internationale des Arts" в Париж. Между 2008 - 2011 г. завежда изложбената дейност в СБХ, а от 2011 г. е председател на СБХ. В богата му творческа биография има редица изложби у нас и в чужбина, негови творби са излагани в Австрия, Германия, Холандия, Белгия и много други.

Gulf, 2012 - 63x170 cm., oil on canvas

Художникът експериментира непрекъснато в търсене на движение, ритъм, хармония, игра с цветовете, емоция и чувствителност към живописта в най-чистия и вид.

Improvised landscape (triptych), 2014- 180x390 cm, oil on canvas


Изкуствоведи и художници за творчеството на живописеца:

„Любен Генов далеч не е наивният творец, оставащ върху повърхността на платното да се случват случайни неща, които да изненадват дори и него самия. Зад спонтанността прозира интелигентност, зад инстинкта - перфектно владеене на законите на живописта. Това придава още по-голяма стойност на стремежа му да прикрие занаята и да се опита да ни достави чисто удоволствие, да ни предразположи да изпитаме кристална емоция с не толкова безукорните средства на живописта.”
         Мария Василева, 2005 г.

         „Самотен пътешественик зад привидността на видимите очертания, Любен Генов систематично и последователно, следвайки автентичния порив на поетичната си нагласа, изчисти и определи своя пластичен синтаксис. Крайно абстрахирани, тези живописни опуси са израз и споделяне на преминаване в пространства с деликатна вибрация, тих звук, който само освободения от принадлежността си към конкретна форма цвят, изявява в своята самостоятелна, емоционална и духовна активност. (…) Преди да придобият осезаемостта на живописна плът, тези картини са носени и преживени като трепет и вълнение, като емоционално и духовно движение! Живописното постигане е разкрепостена интуиция и самоконтрол в процес, в който движението на пластическите модули, цветната интензивност и нейното овладяване, живописното и тонално трептене, са проекция на култивирана/некултивирана реакция-преживяване. Боите се стичат, петната наслагват и размиват граници, следват свой вътрешно присъщ ход, събират

"биография", докато изявят автономна характеристика, докато постигнат свое самостоятелно и самодостатъчно пластическо битие.”
            Станислав Памукчиев, 2007 г.

„Сега знам, че Любен Генов е брилянтен творец на освободено от нормативни кодове изкуство, че е чувствителен и аналитичен – стреми се да върне на природата онова, което й е отнела безмилостната цивилизация: загадъчното начало, вътрешната красота на естеството. Мащабният триптих „Импровизиран пейзаж” свидетелства за пълнокръвна творческа природа – пиетет към стимулиращия опит, наслада от търсеното и постигнатото, разочарование от несполученото. Спокойната развълнуваност в тази душевна нагласа се превръща в лирическа интерпретация, подчинена на автономно отстоявани артистични закономерности: нетривиална тематична и семантично-образна композиция, оттласкване от собствената рутина, за да се запази специфичното авторско присъствие…”
         Кирил Попов, 2014 г.

Избраните произведения и още произведения от изложбата могат да бъдат видяни в галерия "Сезони" от 11 до 27 ноември 2014г.